devin-avery-bx1G9db3FjA-unsplash

“If you can’t make it here, you can’t make it anywhere….”

Een onschuldige zin in een onschuldig liedje (New York, New York…). De strekking ervan alleen niet altijd zo onschuldig.

Het lijkt soms alsof we een cultuur hebben gecreëerd die je lijkt te dwingen het op die ene plek, die ene m2, die ene cm voor elkaar te moeten krijgen.
Als dat niet lukt dan moet je het maar harder proberen. Want als het je hier niet lukt? Tja, dan ligt het aan jou. Dus je probeert nog harder. En nóg harder. Het móét je lukken want anders faal je. Jammerlijk. Intens. Je voelt je mislukt. Het lukt je niet. Niet op die m2, die cm. En dan word je moe, intens moe en uiteindelijk levensmoe.

Wat als ik deze reis niet begonnen was? Wat als ik bovenstaande “regel” was blijven volgen? Wat als ik niet eindelijk iemand had gevonden die mij niet dwong te dealen “met” maar die mij liet zien dat het ok is? Als het voor mij maar goed was? En dat we samen hebben gekeken naar wat mij weerhield van “mijzelf” te zijn (whatever that may be….)? Samen zooi opgeruimd hebben die wel de ruimte zouden geven? Wat als, wat als…..

(Voor)oordelende vragen of opmerkingen als: “Vlucht je voor iets” of “Jij hebt alles dus wat is er nou mis”, die frustreren. Ongelofelijk en enorm. Vaak goed bedoelend en opbeurend maar ze slaan de plank volledig mis. Ze maken sommige mensen, zoals ik, alleen nog maar gefrustreerder. Benadrukken nog meer dat jij het dus niet voor elkaar blijkt te krijgen. Ondanks het feit dat je alles hebt! Dan is er wel heel erg veel mis met jou.

Ergo: de MisFit heeft een volwassen bestaansrecht gekregen. Het ligt aan jou. En je gaat eraan werken. En harder. En nog harder. Tot je er moe van wordt, levensmoe. Op die m2, op die cm.

Ik ben nu hier, in het magische Galicië, een totaal andere m2, een andere cm. Ik had de ballen de boel om te gooien. Ik heb kennelijk meer nodig dan die ene m2, die ene cm. Ik ben steeds minder moe. Ik hoef niet meer te knokken om te passen. Ik vlucht nergens vandaan en ben naar niks op zoek. Ik ben. En dat is genoeg.

Dus: “If you can”t make it here, you can’t make it anywhere”? Wat een f*cking bullshit, want het zou zomaar kunnen dat je het “elsewhere” wel voor elkaar krijgt.

Deel dit bericht