s-o-c-i-a-l-c-u-t-6iYb1BWWbV0-unsplash

Waarom jij jouw doelen niet behaalt – 3 cruciale stappen die vaak worden overgeslagen.

Waarom jij jouw doelen niet behaalt – 3 cruciale stappen die vaak worden overgeslagen.

Stel je eens voor: het is oudejaarsavond 2021. Je zit met een lekkere oliebol en een glaasje bubbels in je hand met vrienden of familie op de bank. Het jaar staat op het punt te eindigen, en je denkt met een beetje melancholie terug aan het afgelopen jaar. Er zijn drie opties: je denkt vol zelfvertrouwen en trots terug aan wat je het afgelopen jaar hebt bereikt, óf je denkt aan dat lange lijstje met goede voornemens van begin 2021 en jouw hart krimpt een beetje ineen omdat je je realiseert dat je in het afgelopen jaar geen stap verder bent gekomen, óf je haalt onverschillig je schouders op en zakt nog wat verder onderuit op de bank. Voel je je meer als persoon #3? Dan raad ik je aan om niet langer je tijd te verdoen en deze blog weg te klikken 😉 Maar als je als persoon #1 of #2 bent, dan lees vooral verder. Want ik ga je helpen om écht betere doelen te stellen voor 2021.

Want enkel het stellen van een doel werkt vaak niet. Een random ‘mijn doel is 100k omzet’ leidt eerder tot frustratie en zelfpijniging dan dat het je echt verder brengt. Met groeiende frustratie zie ik goedbedoelde blogs, cursussen en masterclasses voorbij komen, waarbij de belangrijkste onderdelen worden overgeslagen. Een doel stellen heeft namelijk pas zin als je weet waarom je dat doel stelt en als je weet wat je er precies mee wil bereiken. Er gaan drie cruciale stappen vooraf aan het stellen van een doel: besluiten dat je anders wil, wat je dan precies anders wil en hoe dat eruit ziet, en welke keuzes je daarvoor moet maken. Dán pas kun je het bijpassende doel stellen en is de kans op slagen veel groter. In deze blog neem ik je mee in de 4 stappen die ervoor gaan zorgen dat jij passende doelen stelt, en ze ook daadwerkelijk gaat behalen.

 

Stap 1: Neem een besluit

Als je eens heel eerlijk naar jezelf toe bent: hoe wil jij dat jouw 2021 eruit gaat zien? Van welke dingen wordt je gelukkig? Op welke gebieden wil je de nadruk leggen? Denk bijvoorbeeld aan: gezondheid, liefde, carrière of vrije tijd. Neem dan allereerst het besluit dat jouw 2021 in het teken gaat staan van dat gebied of die wens. Het nemen van een besluit is de allereerste stap richting verandering of groei. Het wordt iets onvermijdelijks, een afspraak met jezelf, want je hebt het besluit genomen om dat te gaan doen. Misschien helpt het om het daadwerkelijk hardop naar jezelf uit te spreken: ik besluit hierbij dat ik in 2021 mijn aandacht ga focussen op mijn carrière. Denk daarbij vooral aan hoe jouw 2021 eruit gaat zien. Val niet meteen in de valkuil om te gaan bedenken wat of op welke manier, want zoals 2020 ons inmiddels heeft geleerd heb je niet altijd invloed op externe veranderingen die roet in het eten gooien van de ‘wat’. Pas als je een krachtig besluit hebt genomen kun je door naar stap 2.

Stap 2: Wanneer is het geslaagd?

Welke ontwikkelingen wil je doormaken? En wanneer is die ontwikkeling geslaagd? Je gaat nu wél kijken naar de wat. Als je bijv. in stap 1 hebt besloten dat je je gaat focussen op jouw carrière, ga je nu bedenken wat je dan gaat doen. Ga je jezelf ontwikkelen binnen jouw huidige branche? Of gaat 2021 in het teken staan van het ontdekken van jouw talenten en passie? Of gaat 2021 juist in het teken staan van een carrière switch? Wordt iets specifieker, maar probeer nog niet teveel in details te gaan. Let er vooral ook op dat jouw gedachten niet meteen alle kanten op schieten. Het is mens-eigen om in ons hoofd meteen te gaan ratelen: “ja maar, ik weet helemaal niet wat ik dan precies wil”, “maar daarvoor heb ik niet voldoende opleiding”, of “wat gaan mijn familie en vrienden hier dan van vinden?” Relax, je hebt zojuist besloten dat je dit in 2021 gaat doen. Je hoeft er nú nog helemaal niets mee. Laat die gedachten je niet al meteen lamslaan en je weerhouden om er überhaupt over na te denken.

Stap 3: Keuzes maken

Nu je weet hoe jouw 2021 eruit gaat zien, en wat je gaat doen, is het tijd om keuzes te maken. Want je kunt waarschijnlijk wel een lijstje van 100 dingen opschrijven die je in 2021 zou willen doen. Doelen stellen is niet het eindresultaat, het gaat juist om het bereiken ervan. En het besluit nemen om aan de slag te gaan is pas de eerste stap: zonder actie gaat er niets veranderen. Dus het is heel belangrijk dat je daar wat keuzes in gaat maken. Welke onderwerpen zijn het belangrijkste voor jou? En welke stappen ga je zetten om deze te behalen? Maak ze nu al iets specifieker, bijvoorbeeld: ik ga minimaal 2 cursussen volgen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Of: ik ga minimaal 3 boeken lezen over onderwerp X of Y. Of: ik ga contact opnemen met 3 mensen die een carrière hebben binnen de branche waar ik me op wil gaan oriënteren.

Stap 4: Doelen stellen

Ga de doelen nu specifiek formuleren. Zorg ervoor dat ze haalbaar, praktisch en realistisch zijn. ‘Begin with the end in mind’. Stel je zelf de vraag: wanneer kijk ik volgend jaar met een gevoel van tevredenheid en voldoening terug omdat je de doelen die je graag wilde halen ook hebt bereikt? En zijn ze haalbaar? Je kunt jezelf wel als doel stellen dat je in 2021 een volledige carrière switch hebt gemaakt, maar als je nu nog geen idee hebt wat je dan zou willen dan is dit mogelijk wat minder realistisch. Formuleer dan de eerste stap als doel: volgend jaar ga ik me binnen 5 verschillende branches oriënteren door in iedere branche 1 persoon te interviewen over zijn of haar baan en heb ik aan het einde van het jaar een top-3 van mogelijke banen die passend zijn bij mij.

 

Vind je het toch nog lastig om te bepalen hoe jij jouw 2021 wil inrichten of wat je precies wil bereiken? Of vind je het fijn om hierin wat extra begeleiding (of een stok achter de deur) te krijgen? Dan is mijn programma Pak de regie misschien wat voor jou.

 

 

 

Deel dit bericht